Чому мед сахариться і чи нормально це

засахарился медВідразу зізнаюся Вам чесно, не люблю продавати рідкий мед. Не маю на увазі той, який робиться рідким спеціально, такий взагалі не продаю і не буду ніколи. Я говорю про свіжовикачаний продукт. Його, звичайно, фасувати зручніше і розходитися він швидше, але часто я зіштовхуються з розчаруванням клієнта, коли свіжий продукт починає кристалізуватися.

Також часто отримую замовлення покупців на рідкий мед серед зими. Відмовляю і не раджу купувати такий продукт взагалі ніде, навіть якщо вас переконують що цей продукт з чистої акації або каштана. Ну, хіба що до нього додають лабораторні дослідження пилкового складу, які доводять це.

Чи повинен справжній мед кристалізуватися?

гречневый медЯкщо ви купили свіжий рідкий бджолиний десерт, а згодом побачили, що він затвердів, а зверху з’явився білий шар схожий на цукрову пудру, не хвилюйтеся. Це ознаки того що мед якісний і натуральний. Зацукровування бджолопродуктів – це звичайний і природний процес для справжнього натурального продукту. Він відбувається з кожним видом меду і свідчить про його якість.

Навіть мед, запечатаний в сотах (цей неможливо підробити), який ми залишаємо бджолам на зиму до весни теж зацукровується. При цьому затверділий продукт зберігає всі свої лікувальні і корисні якості. А ось десерт який можна зустріти на ринках в рідкому стані після жовтня або ранньою весною до медозбору найчастіше робиться вже загустілого виду шляхом розігріву. Такий продукт в кращому випадку стає просто ніяким, а в гіршому може завдати істотної шкоди. Справа в тому, що при розігріві меду при температурі більш ніж 40 градусів в ньому починає виділятися канцероген оксиметилфурфурол і гинуть всі вітаміни і ферменти.

Як зацукровується правильний домашній мед?

Будь-який вид натуральних бджолопродуктів до кінця осені повинен проявити перші ознаки зацукровування. Насамперед він починає трохи мутніти, потім зверху ємності починає утворюватися верхній тонкий білий шар. У структурі самого продукту повинні з’являтися кристали. Вони можуть бути великі, схожі на цукор, а можуть бути помітними, тільки якщо добре придивитися.

Різні сорти бджолиного продукту можуть цукруватись по-своєму. У нас, наприклад, весняний мед найчастіше м’який майже текучий і схожий на згущене молоко, кристали в ньому не видні і не відчуваються на смак. А ось липовий і соняшниковий мед можуть мати досить великі сахаринки. В кожному окремому випадку це тільки доводить, що продукт якісний і натуральний.

Причини кристалізації продуктів бджільництва

липовый мед купитьДля кращого розуміння природи зацукровування необхідно знати, що це процес, стосується теми насичених розчинів 8-9 класів з фізики та хімії «Взаємодія речовин з водою». У ньому говориться, що коли розчин доходить до меж свого насичення тобто стає перенасиченим, відбувається кристалізація.

Якщо говорити простіше, то рідкий мед – це насичений розчин води і природних цукрів глюкози і фруктози. Згодом вода зі свіжого продукту випаровується і такий розчин стає перенасиченим, що і призводить до того, що глюкоза перетворюється в кристали.

Цікаво, що фруктоза не кристалізується, тому деякі сорти меду, у яких в складі переважно фруктоза (акацієвий, каштановий і інші) можуть довгий час залишатися текучими. Зауважте, я написала «текучими», а не рідкими, тому що процеси кристалізації в таких бджолиних солодощах ближче до зими все одно повинні бути помітні (помутніння, загустіння).

Наскільки швидко може засахариться мед?

Це питання дуже часто чую від своїх покупців. Відповідаю зазвичай так, мед настільки складний продукт, що його можна порівняти з живим організмом. Кожен новий урожай має свій особливий склад і відповідно свій «характер» і передбачити, як він себе поведе досить складно (ще одна причина, чому я не люблю продавати рідкий мед).

Швидше за все піддаються засахарюванню гречаний і соняшниковий види, повільніше весняний (травневий) з акації або каштана, у яких відсоток фруктози вищий. У нас часто навесні буває ріпаковий вид, бувало так, що він кристалізується за три дні після відкачування. При цьому у нього ніколи не буває великих кристалів, а частіше масляниста текстура.

Мед з чистої акації може простояти текучим до початку березня, при цьому він зберігає деяку прозорість, але загусає і стає схожим на желе.

Дуже добре зберігається мед в сотах за рахунок того, що воскові кришечки уповільнюють процес випаровування води. Такий продукт може бути рідким до півроку.

купить мед киевОсь ми і з’ясували, що кристалізація процес природний і не варто засмучуватися, якщо рідкий бджолопродукт у вас засахарився. А починаючи з осені і до наступного врожаю взагалі бажано купувати мед тільки в зацукрованому стані. Якщо ви не любите солодощі з грубими кристалами існує безліч видів, які мають м’яку маслянисту текстуру.

У нашому інтернет-магазині меду такі види можна знайти, а щоб спробувати, ви можете замовити дегустаційний набір, де будуть присутні всі види нашої продукції. Здоров’я всім!

Проголосуйте будь ласка 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 голосів, середній: 5,00 з 5)

Loading...
Меду Всім!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *