10.04.2017 Від Ирина Погребнова 2

[:uk]Чому мед сахариться і чи нормально це[:ru]Почему мед сахарится и нормально ли это[:]

[:uk]

засахарился медВідразу зізнаюся Вам чесно, не люблю продавати рідкий мед. Не маю на увазі той, який робиться рідким спеціально, такий взагалі не продаю і не буду ніколи. Я говорю про свіжовикачаний продукт. Його, звичайно, фасувати зручніше і розходитися він швидше, але часто я зіштовхуються з розчаруванням клієнта, коли свіжий продукт починає кристалізуватися.

Також часто отримую замовлення покупців на рідкий мед серед зими. Відмовляю і не раджу купувати такий продукт взагалі ніде, навіть якщо вас переконують що цей продукт з чистої акації або каштана. Ну, хіба що до нього додають лабораторні дослідження пилкового складу, які доводять це.

Чи повинен справжній мед кристалізуватися?

гречневый медЯкщо ви купили свіжий рідкий бджолиний десерт, а згодом побачили, що він затвердів, а зверху з’явився білий шар схожий на цукрову пудру, не хвилюйтеся. Це ознаки того що мед якісний і натуральний. Зацукровування бджолопродуктів – це звичайний і природний процес для справжнього натурального продукту. Він відбувається з кожним видом меду і свідчить про його якість.

Навіть мед, запечатаний в сотах (цей неможливо підробити), який ми залишаємо бджолам на зиму до весни теж зацукровується. При цьому затверділий продукт зберігає всі свої лікувальні і корисні якості. А ось десерт який можна зустріти на ринках в рідкому стані після жовтня або ранньою весною до медозбору найчастіше робиться вже загустілого виду шляхом розігріву. Такий продукт в кращому випадку стає просто ніяким, а в гіршому може завдати істотної шкоди. Справа в тому, що при розігріві меду при температурі більш ніж 40 градусів в ньому починає виділятися канцероген оксиметилфурфурол і гинуть всі вітаміни і ферменти.

Як зацукровується правильний домашній мед?

Будь-який вид натуральних бджолопродуктів до кінця осені повинен проявити перші ознаки зацукровування. Насамперед він починає трохи мутніти, потім зверху ємності починає утворюватися верхній тонкий білий шар. У структурі самого продукту повинні з’являтися кристали. Вони можуть бути великі, схожі на цукор, а можуть бути помітними, тільки якщо добре придивитися.

Різні сорти бджолиного продукту можуть цукруватись по-своєму. У нас, наприклад, весняний мед найчастіше м’який майже текучий і схожий на згущене молоко, кристали в ньому не видні і не відчуваються на смак. А ось липовий і соняшниковий мед можуть мати досить великі сахаринки. В кожному окремому випадку це тільки доводить, що продукт якісний і натуральний.

Причини кристалізації продуктів бджільництва

липовый мед купитьДля кращого розуміння природи зацукровування необхідно знати, що це процес, стосується теми насичених розчинів 8-9 класів з фізики та хімії «Взаємодія речовин з водою». У ньому говориться, що коли розчин доходить до меж свого насичення тобто стає перенасиченим, відбувається кристалізація.

Якщо говорити простіше, то рідкий мед – це насичений розчин води і природних цукрів глюкози і фруктози. Згодом вода зі свіжого продукту випаровується і такий розчин стає перенасиченим, що і призводить до того, що глюкоза перетворюється в кристали.

Цікаво, що фруктоза не кристалізується, тому деякі сорти меду, у яких в складі переважно фруктоза (акацієвий, каштановий і інші) можуть довгий час залишатися текучими. Зауважте, я написала «текучими», а не рідкими, тому що процеси кристалізації в таких бджолиних солодощах ближче до зими все одно повинні бути помітні (помутніння, загустіння).

Наскільки швидко може засахариться мед?

Це питання дуже часто чую від своїх покупців. Відповідаю зазвичай так, мед настільки складний продукт, що його можна порівняти з живим організмом. Кожен новий урожай має свій особливий склад і відповідно свій «характер» і передбачити, як він себе поведе досить складно (ще одна причина, чому я не люблю продавати рідкий мед).

Швидше за все піддаються засахарюванню гречаний і соняшниковий види, повільніше весняний (травневий) з акації або каштана, у яких відсоток фруктози вищий. У нас часто навесні буває ріпаковий вид, бувало так, що він кристалізується за три дні після відкачування. При цьому у нього ніколи не буває великих кристалів, а частіше масляниста текстура.

Мед з чистої акації може простояти текучим до початку березня, при цьому він зберігає деяку прозорість, але загусає і стає схожим на желе.

Дуже добре зберігається мед в сотах за рахунок того, що воскові кришечки уповільнюють процес випаровування води. Такий продукт може бути рідким до півроку.

купить мед киевОсь ми і з’ясували, що кристалізація процес природний і не варто засмучуватися, якщо рідкий бджолопродукт у вас засахарився. А починаючи з осені і до наступного врожаю взагалі бажано купувати мед тільки в зацукрованому стані. Якщо ви не любите солодощі з грубими кристалами існує безліч видів, які мають м’яку маслянисту текстуру.

У нашому інтернет-магазині меду такі види можна знайти, а щоб спробувати, ви можете замовити дегустаційний набір, де будуть присутні всі види нашої продукції. Здоров’я всім!

Проголосуйте будь ласка 1 Star2 Stars (26 голосів, в середньому: 3,92 з 5)

Loading...
Меду Всім!!![:ru]

засахарился медСразу признаюсь Вам честно, не люблю продавать жидкий мед. Не имею в виду тот, который делается жидким специально, такой вообще не продаю и не буду никогда. Я говорю о свежевыкачанном продукте. Его, конечно, фасовать удобней и расходиться он быстрее, но часто я стыкаюсь с разочарованием клиента, когда свежий продукт начинает кристаллизоваться.

Также часто получаю запросы покупателей на жидкий мед среди зимы. Отвечаю отказом и не советую покупать такой продукт вообще нигде, даже если вас убеждают что этот продукт из чистой акации или каштана. Ну, разве что к нему прилагают лабораторные исследования пыльцевого состава, доказывающие это.

Должен ли настоящий мед кристаллизоваться?

гречневый медЕсли вы купили свежую жидкую пчелиную сладость, а со временем увидели, что она затвердела, а сверху появился белый слой похожий на сахарную пудру, не расстраивайтесь. Это признаки того что мед качественный и натуральный.

Засахаривание пчелопродуктов – это обычный и естественный процесс для настоящего природного продукта. Он происходит с каждым видом и свидетельствует о его качестве.
Даже мед, запечатанный в сотах (этот невозможно подделать), который мы оставляем пчелам на зиму к весне тоже засахаривается. При этом затвердевший продукт сохраняет все свои лечебные и полезные качества. А вот сладость которую можно встретить на рынках жидким после октября или ранней весной до медосбора чаще всего делается уже загустевшего вида путем разогрева. Такой продукт в лучшем случае становиться вообще бесполезным, а в худшем может нанести существенный вред. Дело в том, что при разогреве меда при температуре более чем 40 градусов в нем начинает выделяться канцероген оксиметилфурфурол и погибают все витамины и ферменты.

Как засахаривается правильный домашний мед?

Любой вид натурального пчелопродукта к концу осени должен проявить первые признаки засахаривания. Первым делом он начинает немного мутнеть, затем сверху емкости начинает образовываться верхний тонкий белый слой. В структуре самого продукта должны появляться кристаллы. Они могут быть крупные, похожие на сахар, а могут быть заметными, только если хорошо присмотреться.

Разные сорта пчелиного продукта могут сахариться по-своему. У нас, к примеру, весенний мед чаще всего мягкий почти текучий и похожий на сгущенку, кристаллы в нем почти не видны и не чувствуются на вкус. А вот липовый и подсолнечный мед могут иметь довольно крупные сахаринки. В любом из случаев это только доказывает, что продукт качественный и натуральный.

Причины кристаллизации продуктов пчеловодства

липовый мед купитьДля лучшего понимания природы засахаривания необходимо знать, что это процесс, касается темы насыщенных растворов 8-9 классов по физике и химии «Взаимодействие веществ с водой». В нем говориться, что когда раствор доходит до границ своего насыщения то есть становится перенасыщенным, происходит кристаллизация.
Если говорить проще, то жидкий мед – это насыщенный раствор воды и природных сахаров глюкозы и фруктозы. Со временем вода из свежего продукта испаряется и такой раствор становится перенасыщенным, что и приводит к тому, что глюкоза превращается в кристаллы.

Что интересно, что фруктоза не кристаллизуется, поэтому некоторые сорта меда, у которых в составе преимущественно фруктоза (акациевый, каштановый и другие) могут долгое время оставаться текучими. Заметьте, я написала «текучими», а не жидкими, потому что процессы кристаллизации в таких пчелиных сладостях ближе к зиме все равно должны быть заметны (помутнение, загустение).

Насколько быстро может засахариться мед?

Этот вопрос очень часто слышу от своих покупателей. Отвечаю обычно так, мед настолько сложный продукт, что его можно сравнить с живым организмом. Каждый новый урожай имеет свой особенный состав и соответственно свой «характер» и предугадать, как он себя поведет довольно сложно (еще одна причина, почему я не люблю продавать жидкий мед).

Быстрее всего засахариваются гречишный и подсолнечный виды, медленнее весенний (майский) из акации или каштана, у которых процент фруктозы более высокий. У нас часто весной бывает рапсовый вид, бывало так, что он кристаллизуется за три дня после откачки. При этом у него никогда не бывает крупных кристаллов, а чаще маслянистая текстура.

Мед из чистой акации может простоять текучим до начала марта, при этом он сохраняет некоторую прозрачность, но загустевает и становиться похожим на желе.

Очень хорошо сохраняется мед в сотах за счет того, что восковые крышечки замедляют процесс испарения воды. Такой продукт может быть жидким до полугода.

купить мед киевВот мы и выяснили, что кристаллизация процесс естественный и не стоит расстраиваться, если жидкий пчелопродукт у вас засахарился. А начиная с осени и до следующего урожая вообще желательно покупать мед только в засахаренном состоянии. Если вы не любите сладости с грубыми кристаллами существует множество видов, которые имеют мягкую маслянистую текстуру.

В нашем интернет-магазине меда такие виды можно найти, а чтобы попробовать, вы можете заказать дегустационный набор, где будут присутствовать все виды нашей продукции. Здоровья всем!

Проголосуйте пожалуйста 1 Star2 Stars (26 голосів, в середньому: 3,92 з 5)

Loading...
Меда Всем!!![:]